Biserica Mănăstirii Sihăstria Tărcăului

Publicat
7 Iul 2016

Bisericuta sihastriei de la Tarcau a fost sfintita in data de 9 iulie 1833.

Bisericuta sihastriei de la Tarcau a fost sfintita in data de 9 iulie 1833. Turnul clopotnita a fost construit insa ceva mai tarziu, in anul 1868, cand in acest schit se nevoiau deja douazeci de calugari. Asezamantul monahal sihastresc s-a aflat sub ascultarea si indrumarea Manastirii Bistrita pana in anul 1900, cand acesta obtine statut de manastire independenta.

Biserica este construita din barne de lemn de frasin. Planul bisericutei este in formă de cruce, avand extremitatile dinspre apus si rasarit rotunjite, iar absidele laterale bine pronuntate, de forma pentagonala. Acoperisul acesteia este construit in doua ape simple. Turnul clopotnita, ridicat in anul 1868, este construit din barne de lemn, avand doua nivele si un acoperis bulbat, mai putin obisnuit la bisericile moldovenesti.

Intrarea in bisericuta smerita, printr-o usa sudica, este protejata de un pridvor inchis, adaugat ulterior, in anul 1936. Spatiul interior este impartit in pronaos si naos printr-o arcada din barne de lemn. Boltile interiorului sunt zidite tot din barne curbate. Catapeteasma din lemn de tei, avand cinci randuri de icoane, a fost zugravita si montata in prima jumatate a secolului al XIX-lea.

Citește alte articole despre: Biserica, maanstire, pronaos, naos